Werk & voorzieningen

Voor wie wordt er uiteindelijk gebouwd?

Welke bewoners? Wat voor bedrijfsactiviteit? Gedurende de werksessie Voorzieningen & werk is niet duidelijk geworden voor wie de beoogde wijk nu eigenlijk gebouwd gaat worden. De gemeente heeft een model waarmee per x aantal bewoners de behoefte aan basisvoorzieningen wordt bepaald. Hierop hoeft dus geen input te komen. Waarop wel? Het bleef eigenlijk onduidelijk. Het grootste deel van deze sessie is dan ook besteed aan een samenvatting van eerdere sessies, met een voorstelling van mogelijke scenario’s op basis van richtlijnen die voortkwamen uit de werkbanken. Houd u vast:

Wat natuurlijk opvalt bij alle vier de voorstellen is enerzijds de grote hoeveelheid hoogbouw, en daarnaast de intensiteit waarmee gebouwd gaat worden. Want wat in de schetsen achterwege is gelaten, zijn stoepen, parkeerruimte in de open ruimte, wegen, et cetera. En als dat allemaal toegepast wordt, dan rest een grote hoeveelheid grijs, met weinig ruimte voor groen.

 

Daarnaast is het tot op heden ook niet zeker of er wel gebouwd mag worden in het bassin, wat toch een oppervlakte omhelst van zo’n 10.000 m2. Is dit niet het geval, dan zal de druk op de resterende omgeving natuurlijk enorm toenemen, om toch het gewenste rendement te behalen en loopt de FSI op tot tussen de 3.6 en 4.0. Waarbij we het dan echt hebben over hoogstedelijke bouw en niet meer over een gemengde stadsbuurt.

 

Ook is er wel wat af te dingen op de schaal van de tekeningen. De mensfiguren die afgebeeld worden moeten haast wel reuzen zijn, als de verhouding met de gebouwen realistisch is.

 

Kortom: de zorgen blijven en zijn alleen maar groter geworden, zelfs als de afbeeldingen ook maar een fractie weergeven van een eindscenario.

 

Lees hier het verslag van de bijeenkomst dat gemaakt is door het communicatiebureau van Flying Point.

Noordrust.nl