Er wordt ingezet op een ‘gemengde stadsbuurt’. Dat is een ruim begrip, met FSI’s tussen 0,5 en 4,0. Maar duidelijk is dat het meer een stad dan een (Tuin)dorp betreft. De ambities zijn hoog.
Een gemengde stadsbuurt, zoals allereerst door de gemeente voorgesteld in visie2050, wordt alsvolgt omschreven:
Ontwikkeling van woonbuurten met een stedelijke dichtheid en een flink aandeel niet-wonen (vooral in plinten en af en toe in een groter gebouw). Groen krijgt een plek in de straten, buurtparkjes en langs watergangen. Maatschappelijke voorzieningen, ruimte voor nutsvoorzieningen, groen en sport zijn naast ruimte voor wonen en werken onderdeel van de opgave voor de ontwikkeling.
Kijken we naar het kaartje dan zien we een beperkte dichtheid en bouwhoogte qua woningen en gebouwen en ruimte voor groen en recreatie.
Gaan we uiit van de plannen zoals voorgelegd tijdens de werksessie, dan ogen deze meer als een hoogstedelijke buurt en soms zelfs als een hoogstedelijke centra.
Tijdens de werksessies is er gewerkt met bouwstenen. De getoonde blokjes schuimrubber zijn 30 meter hoog – wegen, (fiets)parkeerplaatsen, stoepen, etc zijn nog niet meegenomen. Voor referentie op hoogte, check de Kaders
1000 woningen (of meer?)
Hoeveel woningen heeft Flying Point voor ogen? Andere data dan de in Koers2025 genoemde 750 (500 voor de Oranjewerf), ooit geponeerd als ‘strategisch reserve’, konden wij nergens vinden. Navraag vanuit verschillende belangenorganisaties leggen de daadwerkelijke ambities bloot: minimaal 1000 woningen en een bebouwing van 128.000 m2 (exclusief parkeerplaatsen). De verdeelsleutel van deze 128.000 m2 is 65% woningen (83.200 m2) en 35% bedrijven (44.800 m2). Naast een zeer groot aantal woningen is 35% ruimte gereserveerd voor bedrijven voor een buurt als deze ook aan de forse kant en zal ook de druk op infrastructuur en leefbaarheid substantieel vergroten.
De ambities van Flying Point liggen dus op het dubbele van wat de gemeente voor ogen heeft.
Daarbij is het ook opmerkelijk dat hierbij aannames gedaan worden die nergens op gegrond zijn. Zo stelt Flying point dat zij van de uiteindelijk 163.000 m2 bebouwing op het gehele terrein (oranjewerf + Gembo) met 128.000 m2 het leeuwendeel voor hun rekening gaan nemen. Dit omdat zij ervanuit gaan dat er op Gembo niet zoveel gebouwd gaat worden. Maar dat is een aanname en niet gebaseerd op feiten of toezeggingen. Het kan dus ook de andere kant op slaan waardoor we plotseling in deze buurt met 2000 extra woningen opgescheept zitten. Want als we alle getallen van Flying Point nemen (kavel van 50.000m2, 1/3 bedrijfsgebruik en uw FSI van 2,4 – 2,9), is er ook een scenario dat nog veel hoger uitkomt…
Lees hier het verslag opgesteld door het communicatiebureau van Flying Point.